Het natte droomplaatje.



Net over een berg van afgegraven zand, verscholen achter het veld van gekapt realisme en ver naast die van de werkelijkheid, leeft Heuvelrugger Ronald Letema, de Maarnse VVD-er die in 2006 de doodskist van wijlen zelfstandig Driebergen - Rijsenburg heeft dichtgeschroefd, om het vervolgens in het familiegraf van de Utrechtse Heuvelrug bij te laten zetten.

Nu - vijf jaar later - blikt hij terug op wat was alsmede vandaag de dag is en kan niet anders dan concluderen in zijn persoonlijke droomplaatje te mogen leven, waarin processen professioneler en grootschaliger aangepakt kunnen worden, besluitvormingen binnen de gemeente veel objectiever tot stand komen en de burgers zeker wel beter van herindeling zijn geworden.

Kortom, Letema ziet hoofdzakelijk alleen maar voordelen van de herindeling en is derhalve dan ook buitengewoon verbaast over de door hem gesignaleerde "onderstroom" vanuit het wonderschone Driebergen - Rijsenburg, alwaar volgens hem wordt beweerd dat de nieuwe gemeente niets voor onze Gevallen Parel onderneemt.
Driebergenaren (Rijsenburgers tellen in deze kennelijk al niet meer mee) vinden zichzelf - aldus zijn zeggen - heel belangrijk, voelen zich miskend en kunnen niet verkroppen dat het gemeentehuis in Doorn is gekomen.
Hij kan zich hier buitengewoon over opwinden en vind die houding dan ook complete onzin. Dat er relatief veel raadsleden uit Driebergen in de nieuwe raad zitten betreurd hij dan ook ten zeerste, want politieke partijen moeten draagvlak over het hele gebied krijgen, daar anders dat gevoel van wij en zij gaat ontstaan.

En wat de toekomst aangaat….daar is hij heel optimistisch over. Over vijf jaar staat er een nieuw gemeentehuis, is de A12 stevig aangepakt en zijn er verbeterslagen gemaakt op het gebied van de infrastructuur en openbaar vervoer. Nu nog een verdubbeling van het spoor en het doortrekken van de sneltram tot aan Driebergen en zijn persoonlijke droomplaatje ontstijgt tot een white screen van astronomisch formaat.

Tot zo ver in vogelvlucht zijn kant van het verhaal……nu een belichting van onze beleving….

Hoofdstraat, met op de achtergrond Het wapen van Driebergen, wat nu Appie is.

Het merendeel der inwoners van Driebergen - Rijsenburg (want zo heet de grootste dorpskern van uw persoonlijk droomplaatje meneer Letema) zijn inderdaad altijd tegen een herindeling geweest, omdat het simpelweg niet noodzakelijk was. Toegegeven, financieel gezien stonden we er nu niet bepaald florissant voor, maar dan toch van alle betrokken dorpskernen wel verre uit het beste en ook de Overheid zag daarom geen echte noodzaak om Driebergen - Rijsenburg bij de herindeling te betrekken.

Integendeel, de Gevallen Parel mocht zelf bepalen of het zelfstandig wenste te blijven of niet, waarna onze incompetente raadsleden gestaag verstrikt begonnen te geraken in web van doemscenario's, die door twee belanghebbende partijen (BRU en MALD) opgetekend werden om zo het strategisch gelegen Driebergen - Rijsenburg binnen hun gelederen te houden, dan wel te krijgen.
Voor de BRU (lees; ZEIST) telde hoofdzakelijk het stationsgebied, terwijl MALD onze Parel wenste binnen te halen ter versteviging van het groene bastion tegen diezelfde BRU, want met een zelfstandig blijvend Driebergen - Rijsenburg zouden de vier kernen er onder de nieuwe gemeente er simpelweg bij gaan hangen als het befaamde vijfde wiel.

Driebergen - Rijsenburg was voor MALD vele malen belangrijker, dan dat MALD ook maar iets voor ons dorp zou kunnen gaan betekenen, want hier viel per slot van rekening nog wel iets te halen. Weliswaar niet veel, maar in ieder geval genoeg om het inwonerstal van de nieuwe gemeente nagenoeg te doen laten verdubbelen en daarmee in financieel opzicht wat ruimer bij kas zou komen te gaan zitten.

Hoofdstraat, met rechts de Oranjelaan, ergens in de jaren dertig

Dat de voormalige raad van onze Gevallen Parel uiteindelijk heeft ingestemd met de toetreding komt door gebrek aan zelfvertrouwen, visie, daadkracht alsmede lef en door het uit de lucht gegrepen dreigement dat wij anders op termijn onder het bewind van Zeist zouden komen te vallen. Wie die fabel ooit gelanceerd heeft weet ik niet, maar desondanks mijn complimenten, want het heeft zijn uitwerking allesbehalve gemist en zijn wij thans ingezetenen van de ons opgedrongen gemeente Utrechtse Heuvelrug, voor wie het centraliseren van publieke diensten en gebouwen een hogere prioriteit geniet, dan de praktijk ongemakken (vervoer, kosten alsmede tijd) die het voor alle inwoners (behalve die van Doorn dan) met zich meevoert.

Met uw uitspraak dat het hier als een klap wordt ervaren dat het gemeentehuis in Doorn is gekomen, scheurt u met behoorlijke hoge snelheid door een buitengewoon korte bocht en laat u vervolgens uw rationele kant links liggen, door daar dan ook nog eens bij op te merken dat wij onszelf heel belangrijk en miskend voelen.
Maar Driebergenaren en Rijsenburgers - meneer Letema - voelen zichzelf helemaal niet belangrijk, edoch gepiepeld, wat beduidend verder gaat dan miskend, want kijkend naar wat we hadden, konden krijgen en tot op heden hebben gekregen, kunnen wij niet anders constateren dan dat er voor ons op het gebied van de beloofde verbeteringen weinig tot absoluut niets te bespeuren valt.
Verre van dat zelfs. Achterstalligheid onderhoud aan het wegennet, bagatellisering inzake verkeersveiligheid, kruideniersbeknibbeling met betrekking tot de algemene begraafplaats en het gebrek aan respect voor het aangezicht van Driebergen - Rijsenburg in het algemeen, edoch voor mening van diens bewoners in het bijzonder - om er maar eens een paar te noemen - zijn daar onmiskenbaar het bewijs van.

Meenkselaan, ergens rond 1950

Wat het gemeentehuis in Doorn betreft, dat heeft alleen al in de voorbereiding meer gekost dan dat de kosten zouden zijn geweest bij het in standhouden van de voormalige gemeentehuizen en noodzakelijke digitale infrastructuur t.b.v. de onderlinge communicatie bij elkaar. En daar zit nu precies hetgeen wat ons zo geraakt heeft meneer Letema, die - in arrogantie verpakte - onpraktische alsmede duur van smaak zijnde besluitvorming van de afgelopen vijf jaar.
Maar duurzaam denken en handelen vanuit de eenvoud is overduidelijk te hoog gegrepen voor de - volgens uw zeggen - beter opgeleide wethouders, die zich - bij gebrek aan kennis, inzicht en gezond verstand - kinderlijk bij de hand laten nemen door de talloze onderzoekbureaus die er in de afgelopen jaren door de gemeente zijn ingehuurd.

Het is dan ook buitengewoon interessant om te weten wie nu het feitelijke brein achter de verkoop en vervolgens wederaankoop is van de grond waar nu dat befaamde nieuwe gemeentehuis gebouwd gaat worden. U weet wel meneer Letema, de grond die in eerste instantie aan een projectontwikkelaar is verkocht en vervolgens door de gemeente Utrechtse Heuvelrug teruggekocht werd, maar waar over de verkoop- en aankoopprijs never nooit helderheid is gegeven en derhalve in een zeer bedenkelijk daglicht is komen te staan.

Een page terug..Een page vooruit