De Traaij

Van oudsher de koopgoot, waarvan het gedeelte tussen Oranjelaan en Arnhemsebovenweg het meest in tact is gebleven.
Sterker nog, als je dat fantasieloze optrekje tegenover de oude begraafplaats met de grond gelijk maakt, dan heeft tijd er ontegenzeglijk zestig, misschien wel zeventig, jaar stilgestaan.
Waar ik overigens niet mee wil zeggen dat betreffend pand dan ook maar meteen onder de slopershamer dient te verdwijnen, want merkwaardig genoeg past het uitstekend in het straatbeeld.
Vraag me niet waarom, maar het past.
Absoluut niet vanwege zijn vormgeving, want die is gewoonweg stijlloos, maar wellicht is zijn uitstraling die zo uitstekend tot zijn recht komt in dit gedeelte van de Traaij.....saai.

Dit in tegenstelling tot het volledig mismaakte onderkomen van de ALDI.
Met een uitstraling van vijf keer niks, is het - evenals die betonnen schijtbak aan de Hoofdstraat - al jaren een doorn in mijn min zes onderheven zintuigen.
Edoch, door toedoen van het aanwezige platte dak kan dit misbaksel een spontane metamorfose tot "lekker ding" ondergaan, door er simpelweg een wooneenheid (dan wel eenheden) op te plaatsen in bijv. een neo-renaissancestijl, trapgevel, hoge ramen, zadeldakkie en wat verdwaald glas-in-lood.
Pas vervolgens ook die meer dan afzichtelijke winkelpui aan en het wordt een "lekker ding" met een aardige bos hout voor de deur.

Tot de nieuwe bestrating in 1985, behoorde onze koopgoot tot een der saaiste winkelstraten onzer Monarchie.
Was werkelijk waar huilen met de pet op.
Alleen tijdens de befaamde feestweken van de zeventiger jaren, mocht de Traaij saailoos door het leven gaan.
Hoeveel er van die weken zijn geweest weet ik niet meer zo precies, maar de Spaanse, Franse en Oostenrijkse staan nog stevig in mijn geheugen gegrift.

Downtown Driebergen stond van voor tot achter bol van de amusement.
Reuzenrad, botswagens, spookhuis, schiet- & goktenten t/m oude ambachten, terrassen, marktkramen en een podium vanwaar bekende, alsmede minder bekende artiesten, zwermen toegestroomde toeristen toe stonden te zingen, maakten Driebergen-Rijsenburg wereldberoemd binnen de landsgrenzen onzer Monarchie.
Wat nu precies de reden is geweest weet ik (nog) niet, maar ineens was het afgelopen met dit dorpssleur doorbrekende evenement.
Finto. Basta. Exit.
Over and out. Aufwiedersehen.

Toegegeven, thans zijn we in het bezit van een markt en mogen we ons ieder jaar weer heugen op een daggie braderie, maar dat stelt toch eerlijk gezegd allemaal geen ruk voor.
Absoluut op zeker heeft de markt zijn houdbaarheidsdatum ruimschoots overschreden.
Opzouten met die handel - scheelt sowieso twee ingezonden brieven per maand van kabouter Plomp, lokaal knagend geweten in knickerbocker - dan wel verplaatsen naar elders, bijv. De Sluis of het parkeerterrein achter de Hema.
En wat die eendaagse braderie betreft, opkrikken naar minimaal drie dagen en dat twee keer per jaar, al dan niet gecombineerd met een kermis.
Maar dan zijn we er nog niet.
Integendeel.
Volgde stap is het toepassen van spontane euthanasie op de vestiging van Albert Heijn.
Snel en pijnloos het dorp uitflikkeren.
Zeker nu Appie bevangen is door uitbreidingsdriften en derhalve zijn zinnen heeft gezet op alles tussen Binnenhof en Dr. Hermansstraat, is de tijd rijp om echt op de kleintjes te gaan letten.
Als de gemeente zijn medewerking aan deze plannen gaat verlenen, zal het aangezicht van onze koopgoot extreem drastisch gaan veranderen.
Noem het maar onherkenbaar verminkt in overtreffende trap.
Ik heb niets tegen vernieuwingen, maar het moet wel een toegevoegde waarde hebben en absoluut binnen het dorpsbeeld passen en daar is in deze alle behalve sprake van.
Uitbreiding winkel (moet groter worden dan de vestiging aan het Emmaplein te Zeist) en parkeerplaatsen (lees; parkeergarage voor circa 300 plaatsen) ìs hetgeen we over praten en je hebt maar weinig verbeeldingsvermogen nodig om in te zien wat dat voor gevolgen zal hebben.
Oprotten dus.

Ga 'ns wat nuttigs doen in Oezbekistan, de Oekranie, Tadzjikistan of laat hem eens effe lekker flink uit in de broek hangen in het uitermate gastvriendelijke Armenië, maar laat het
aangezicht onzer koopgoot ongeschonden. Trouwens, als ze dan toch zo graag iets anders willen, waarom verkassen ze dan niet naar die graftombe van de A&P.
Per slot van rekening is de A&P gekocht door de C1000 en zoals een ieder inmiddels wel weet is de C1000 op zijn beurt weer van Albert, dus..........
Drie etages supermarktgenot - uniek in Nederland - en een pracht van een parkeerterrein die er middels een parkeergarage alleen maar op vooruit kan gaan.
Vervolgens de huidige A.H.-vestiging een grondige verbouwing laten ondergaan, waarna de bieb en Wereldcontact er in ondergebracht kunnen worden.
Kost een paar duiten, zal ik zeker niet ontkennen, maar beste Albert het doel heiligt nu eenmaal de middelen en waar een wil is, is absoluut een weg.
En als die er van jouw kant niet is, dan heb ik er nog wel eentje uit voorraad leverbaar.....die van snel weg. Dan ga je maar lekker ergens anders een dorpskern verzieken.

Anno 1910, effe hangen voor wat thans de Hema is. (Uit de coll. van Johan Schothorst)
Een page terug..Een page vooruit